Alfred Ost Een leven lang onderweg
Al voor de 1e wereldoorlog kent deze jonge Vlaming (1884-1945) succes met zijn rake schetsen van alledaagse scènes die hij tijdens voet- en fietstochten in en om Antwerpen en Mechelen maakt. Naast tekeningen van schilderachtig vervallen boerderijen, processies en de haven van Antwerpen vallen vooral zijn vele tekeningen en aquarellen van paarden op. Daarin laat hij technische virtuositeit gepaard gaan aan een expressieve stijl en empathie met zijn onderwerp. Datzelfde medeleven is zichtbaar in zijn tekeningen van de vluchtelingen met wie hij 1914 samen naar Nederland vlucht, waar hij eerst in Sluis (Zeeuws-Vlaanderen) en later enige tijd in Amsterdam verblijft.
Ondanks lovende kritieken en belangstelling van kunstkopers is het voor Ost moeilijk om van zijn kunstwerken te scheiden. Liever houdt hij het sterk groeiende oeuvre bij elkaar om het ooit onder te kunnen brengen in een Volksmuseum. Het lukt de idealistische Ost niet om dat van de grond te krijgen. Van de minstens 20.000 kunstwerken van zijn hand schenkt hij in de loop van de jaren ’30 aan verschillende gemeenten in België (Mechelen en Hoogstraten) en Nederland (’s-Hertogenbosch en Roosendaal) een representatief deel.
Voor deze tentoonstelling zijn kunstwerken van Ost uit museum Het Tongerlohuys in Roosendaal uitgeleend aan Waterschap Brabantse Delta
(maart 2019 – maart 2020)
‘Een scheppingsverhaal’ van Guido Eckhardt
De in 1944 geboren Eckhardt studeert begin jaren ’60 aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Na wat omzwervingen – waaronder een moeizame loopbaan als verzekeringsagent – werpt hij zich met hart en ziel op het kunstenaarschap. Met succes, want begin jaren ’70 krijgt hij – samen met 2 andere kunstenaars – de opdracht voor het monumentale herdenkingsbeeld ‘De Vrouwen van Ravensbrück’ op het museumplein in Amsterdam. In dezelfde periode maakt hij op eigen initiatief een serie van 20 kleuretsen – waarvan hij ieder 10 stuks drukt – met de titel ‘Een Scheppingsverhaal’. Het biedt Eckhardts persoonlijke visie op het ontstaan van de aarde en het (menselijk) leven en is daardoor niet te verwarren met het Bijbelse scheppingsverhaal.
Deze tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met museum Het Tongerlohuys in Roosendaal voor Waterschap Brabantse Delta (2020-2021)
(maart 2020 – oktober 2021)